Despre roţile
Se recomanda folosirea in conditii de iarna, anvelope cu simbolul "Fulgului de nea" si cu o adancime a profilului de minim 4 milimetrii.
Marcajul M+S este definit oficial în directiva europeană ca: "o
anvelopă cu un profil al căii de rulare şi o structură care asigură o
performanţă mai bună pe zăpadă decât cele ale unei anvelope normale".
Aşadar perfomanţele unei anvelope marcate cu simbolul "M+S" nu sunt
definite sau măsurate.
Performanţele pe zăpadă al anvelopelor de iarnă sunt specificate în
America de Nord cu aşa numitul simbol al "Fulgului de nea". Doar
anvelopele care corespund sau depăşesc aceste cerinţe pot sa fie marcate
cu simbolul "Fulgului de nea".
Pentru a rula iarna, anvelopa are inscriptionata simbolurile "M+S" si "fulg de nea". Aceste simboluri de pe anvelopa, sunt folosite si pentru a rula in toate anotimpurile.
De asemenea se pot intalni marcajele AW (any weather - pentru orice anotimp) sau AS (all season – toate sezoanele). Unele companii ce produc anvelope, in locul combinatiilor de litere, obisnuiesc a folosi imagini de tipul fulg de nea, soare, stropi de apa, etc.
Partile componente ale anvelopei
2.Carcasa formata din pliuri - sunt cordoane aliniate simetric fabricate din compusi polimerici de exemplu din Kevlar sau alte materiale. Aceste cordoane sunt esentiale in constructia anvelopei deoarece ele dau forma, asigura imunitatea la perforatii si durabilitatea acesteia.
3.Pliurile de otel: acest strat este compus din cordoane de otel subtiri, suprapuse ca si un sandwich de cauciuc. Doua sau mai multe pliuri sunt suprapuse doar pe banda de rulare in unghiuri opuse de aproximativ 60 de grade. Atunci cand straturile sunt suprapuse unele peste altele, cordoanele opuse formeaza triunghiuri care pastreaza anvelopa rigida.Constructia acestui strat este esentiala pentru caracteristicile anvelopei deoarece aceasta trebuie sa fie rezistenta la fortelor generate de condus dar si elastica, astfel incat sa absoarba socurile generate de gropile si denivelarile din asfalt.
4.Pliurile de siguranta: sunt esentiale pentru a mentine forma anvelopei la viteza si pentru a reduce incalzirea anvelopei generata de fortele de frecare.
5.Banda de rulare: aceasta este zona moale a anvelopei, unde anvelopa ia contact cu carosabilul. Aici intervine partea dificila, deoarece cauciucul de la suprafata trebuie sa fie atat moale, pentru a genera aderenta atat pe carosabil uscat cat si pe umed, dar si suficient de durabil incat sa nu se uzeze foarte repede datorita frecarii pe asfalt.
6.Umarul: este partea laterala a anvelopei care asigura absorbtia socurilor cauzate de gropi si denivelari, iar in cazul anvelopelor cu protectie de janta, fereste janta de socuri puternice si zgarieturi.
7.Talonul:
este construit din cordoane impletite de otel ce au rolul de a tine fixa
anvelopa pe janta, generand totodata o etansare impermeabila la aer intre
anvelopa si janta rotii.
https://www.anvelopearagrup.ro/informatii-despre-anvelope.html